Vragen & Antwoorden

Wat is het verschil tussen een “e-bike” en een “pedelec” ?

  • Een “E-bike” heeft zelfstandige aandrijving, en kan zonder te trappen rijden; ‘n soort elektrische bromfiets dus. De benaming komt van de Engelse woorden “electric bike”.
  • Een “pedelec” is een fiets met elektronische trapondersteuning. De benaming is ontstaan uit de samentrekking van de Engelse woorden “pedal” en “electric”.

De pedelec is de meest voorkomende elektrische fiets, en in de volksmond slaan de termen elektrische fiets en e-bike vaak ook op de pedelec.

Kan ik mijn elektrische fiets betalen met ecocheques?

Zeker en vast! De ecocheques mogen worden gebruikt voor “duurzame mobiliteit” zoals bijvoorbeeld een fiets, fietsaccessoires en zelfs elektrische fietsen. Op deze manier kunt u met een aantrekkelijke “korting” eigenaar worden van een gloednieuwe fiets!

Kan ik met Bancontact betalen in de winkel ?

Jazeker!

Wat met de wetgeving ?

Volgens de Europese wetgeving blijft een elektrische fiets een fiets, wanneer aan volgende 3 vereisten is voldaan:

  1. er moet sprake zijn van trapbekrachtiging, ondersteuning wordt alleen geleverd als U zelf meetrapt
  2. er is ondersteuning tot een maximum snelheid van 25 km/u
  3. het geleverde vermogen is maximaal 250 W

Wanneer voldaan is aan deze eisen, heb je voor het rijden met een “pedelec” geen rijbewijs nodig, is er geen leeftijdsgrens en kan je gewoon op de fietspaden blijven rijden. Bovendien is in Belgie ook geen homologatie of bijkomende verzekering voor elektrische fietsen vereist. Er bestaat ook geen helmplicht.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Eigenlijk is een elektrische fiets een gewone fiets met een elektrische hulpmotor om bijkomende ondersteuning te verlenen tijdens het trappen. De gebruiker kan gewoon fietsen en alleen de motor inschakelen om hindernissen zoals tegenwind of hellingen te overwinnen, of kan de motor de hele tijd gebruiken om het fietsen gewoon minder inspannend te maken en daarom ook sneller en verder te fietsen. Je kan een elektrische fiets als gewone fiets gebruiken.

Wat als mijn batterij plat is ?

Je kan met een elektrische fiets of pedelec ook fietsen zonder gebruik te maken van de hulpmotor.
Een e-bike of elektrische bromfiets dient eerst worden opgeladen.

Hoeveel energie (vermogen) gebruikt een elektrische fiets (pedelec) ?

Een gemiddelde fietser produceert een vermogen van ongeveer 150 W. Een geoefend fietser kan gedurende een periode van tien minuten ongeveer 350 W produceren en op piekmomenten enkele seconden lang 600 W genereren (beroepswielrenners rond de 1000 W).

Bij een gewone snelheid is er sprake van 100 tot 200 W. Bergop is een ander verhaal. Om een snelheid te halen van ongeveer 30 km/u, is een vermogen van ongeveer 400 W tot 500 W vereist. Op een vlak terrein is 400 W voldoende om een snelheid van ongeveer 40 km/u te halen.

Kunnen de batterijen herladen tijdens het rijden?

Er bestaan inderdaad systemen waar de motor in staat om de batterijen op te laden tijdens het rijden. Dit opladen van de batterij kost energie, die wordt bekomen door af te remmen op de motor tijdens remmen of bij lange afdaling). Het is ook mogelijk om de batterij op te laden bij “rijden in regeneratiemodus”, het trappen gaat nu zwaar wat natuurlijk niet de bedoeling is van een elektrische fiets. Dit soort van motoren zit niet in ons gamma.

Hoe snel kan je rijden?

De meeste elektrische fietsen stoppen de ondersteunende werking bij het bereiken van een snelheid van 25 km/u. Dit moet volgens de Europese wetgeving.

Hoe ver kan je rijden?

Voor de actieradius van de fiets is vooral de capaciteit in Ah ( Ah geeft de hoeveelheid stroom “Ampere” aan die de batterij gedurende een bepaalde tijd “per uur” kan leveren) van de batterijen belangrijk. De manier waarop de motor al dan niet zuinig omspringt met de elektrische stroom is van belang (het rendement van de motor), maar ook het parcours (heuvelachtig of plat) en de weersomstandigheden (tegenwind) spelen een rol.